Chhiah awl phalna: “Public interest” chu eng ber hi nge ni ta?

MVAT dan hnuaiah tum nga aia tlem lo chhiah awl phalna pek ani tawh a, a vaiin cheng vbc 12.56 chuang sorkarin a la lo ta. Mahse, “public interest” theuh theuh, chhiah awl chhan leh a dilpuitu te an inang lo nasa hle   Tunhnaiah Aizawl Football Club neitu North-East Consultancy Services (NECS) cheng vbc … More Chhiah awl phalna: “Public interest” chu eng ber hi nge ni ta?

Union Home Minister Mizoramah lo zin, ramri enkawl danah hmalakna thar

Sorkar laipuia Home Minister Rajnath Singh chu June 9-10 khan Mizoramah lo zinin a lo thlen ni hian Myanmar dep state Chief Minister te leh sorkar hotulu te nen an thu khawm a, an thurel thenkhat te chu… Ramri hrul changtlun zawkna tur a sum mamawh, hman dan tur zirchiang turin committee sang din Rajnath … More Union Home Minister Mizoramah lo zin, ramri enkawl danah hmalakna thar

Khawvel/ Cancer tihdam dan thar: Mihring thisen damdawi chak taka chantir

Ken Shefveland-a taksa chu cancer vangin a vung lek luk tawh a, doctor te’n tihdam an tum dan apiang chu a hlawhchham zel a ni ber. Mahse, tum khat chu tihdam dan tur dangdai tak an chhin ta: doctor te chuan a taksa a natna sual let tu (immune cells) an la chhuak then a, … More Khawvel/ Cancer tihdam dan thar: Mihring thisen damdawi chak taka chantir

Rambuai Thu leh Hla/ Volunteers zinga man tawk leh kahhlum te

D/1-9   6TH. BATTALION A VAI MAN ZAWNGTE CHHINCHHIAHNA:   S.No.     Rank.        Hming.                                                               Khua.                                    Man ni. Capt.    Kawlhmingthanga.                                       Raldan.                 20/3/1967. Capt.    Laliana.                                                                -do-                                     2/12/1967. Lt.    Thangzuala.                                                       -do-                                          -do- Sgt.    Rinnunga.                                                           -do-                                          -do- Volt.    Sutchianga.                                                        -do-                                          -do- -do-    Rongenga                                                           -do-                                          -do- … More Rambuai Thu leh Hla/ Volunteers zinga man tawk leh kahhlum te

NIB-in CAG report ah thu belhchian dawl lo a tam niin a sawi

CAG-in NLUP a zirchianna report-a a hmuhchhuah nia a sawi te leh NIB-in a dikloh dan a sawite khaikhinna June ni 2 khan NLUP Implementing Board chuan tunhnaia Comptroller and Auditor General of India (CAG) in NLUP kalpui dan a zirchianna report chu a ngaihtuah (review) a, thuchhuah siamin NIB chuan CAG report ah “Thu … More NIB-in CAG report ah thu belhchian dawl lo a tam niin a sawi

Mizoram Direct Marketing Limited chungchang notesheet te sorkarin a kawl lo niin a sawi

Sorkar laipui officer senior suspend anih phah na company, tun hnu a CBI-in a chhui tak chungchanga sorkar hotute ngaihdan ziahna notesheet chu Commerce and Industries Department-in a kawl lo niin RTI zawhna a chhang   Mizoram sorkarin central service officer senior a suspend nachhan leh tun hnua Delhi High Court (HC) thupek anga Central … More Mizoram Direct Marketing Limited chungchang notesheet te sorkarin a kawl lo niin a sawi

India leh Bangladesh ramri hungna titawp lailawk

Mizoram khaw engemawzat ramri hungna pawn lama an awm tak vangin sorkar laipuiin Mizoram leh Bangladesh inrinna hung mek chu a titawp lailawk Tunhnai khan Home Ministry chuan Mizoram khawthlang lama Indo-Bangladesh ramri hung (border fencing) hna kal lai chu a ti tawp lailawk a, tualchhunga hemi chungchanga sorkar hotute leh khawthlang lama he hnathawhna … More India leh Bangladesh ramri hungna titawp lailawk

Asia/ Philipines khawpui pakhat Islamic State mi firfiakte’n an lak chu Asia chhim chhak ram te tan ral khelna dar a ni

Philippines chhim tawpa Marawi khawpui ah kar hnih zet sipai leh Islamic State (IS) thlunzawm mi firfiak te chu an indo tawh a, an indo tirh khan heng mi firfiakte hian vengtute tukdawlin lung in an luhchilh a. “Kristian te rawn la rawh u,” tiin mi firfiak te hi lung in chhungah hian an au … More Asia/ Philipines khawpui pakhat Islamic State mi firfiakte’n an lak chu Asia chhim chhak ram te tan ral khelna dar a ni

Rambuai/ Operation signal inzirtirna

D/202-20 Alphabet:- Able = 0-   B-Baker = -000 C- Alphabet                                                                             Operation signal/T&Y/… A-           Able = 0- B-            Baker = -000                                                       AAA Full stop 0 C-            Charlies = -0-0                                                   AR End of transmission D-           Dog = -00                                                             AS  Wait(reilote atan) E-            Easy = 0                                                                AS AR Wait ons (rei deuh zawk … More Rambuai/ Operation signal inzirtirna

NLUP kalpuinaa hmala tu ber tur a ruat, khawtina NLUP committee te chu engmah tih tir an ni lo

NLUP Manual-ah chuan he policy innghahna bulpui ber leh a hnungzangruh nia sawi theih hial chu a thuthmun ngeia awm, khaw tina NLUP committee – Village Level NLUP Committee (VLNC) – te an ni a. Mahse, an tihtur hi Aizawl atangin tih sak vek an ni Kum 2008 tawp lama Congress party-in sorkarna a siam … More NLUP kalpuinaa hmala tu ber tur a ruat, khawtina NLUP committee te chu engmah tih tir an ni lo

Kum 2013 tualchhung inthlanpui hma lawk khan chhungkaw 41,605 hnenah NLUP sem a ni

Inthlan hma thla hnih-khat chauh awm a NLUP dawng te hian midang aiin tanpuina an dawng tlem a, sorkar bawm ah sum awm reng mahsela an dawn ban chu an dawng mai lova, hun a rial rei em vangin an ran in sak te a tlabal hman a, an lo vah te pawh a hnim … More Kum 2013 tualchhung inthlanpui hma lawk khan chhungkaw 41,605 hnenah NLUP sem a ni

NLUP vawkte sem zingah pathum zela pakhat aia tlem lo thi, NIB hotute’n an thi tih a hre lo hrim hrim

Mizote’n sa kan ei hnem ber leh tui kan tih ber nia sawi theih vawksa hmanga eizawnna hian tunhnaiah hriat a hlawh lehzual hle a, hetianga a lar tak em em chhan pakhat ni aa lang chu vawkvulhte’n vawk sang tel teh meuh, sing kai thelh kum li chhung leka damlohna laka an chan vang … More NLUP vawkte sem zingah pathum zela pakhat aia tlem lo thi, NIB hotute’n an thi tih a hre lo hrim hrim

IOC-in Aizawlah phone hmanga gas lak theih turin ruahmanna a siam, zawm duh lo distributor te hrem ah a vau

Ram puma kum 2014-a hman tawh tura tih IVRS chu IOC-in Aizawlah pawh hman ngei tur a ni tiin distributor te a hrilh Aizawl khawpuiah gas la tura intlar a ngai tawh lo, phone hmanga gas mamawh thu sawi mai a tawk tawh, distributor-te’n inah an lo dah mai ang. Mizorama gas cylinder sem zawng … More IOC-in Aizawlah phone hmanga gas lak theih turin ruahmanna a siam, zawm duh lo distributor te hrem ah a vau

Ramchhung/ Modi leh a kaihhruai Hindu sakhaw zuitute an len zel ang bawkin yoga zirtirtu pakhat a hlawk zual zel

Narendra Modi chuan a bula thu, engmah bun loa a mal chung a ke lehlam hlang, kawr rawng sendang (saffron) haa hmuihmul leh khabe hmul sei tak nei chu a beng bulah a hriat phawk tawk lekin a bia a, hei hi March 23, 2014 tlai lam a ni a, India Parliament inthlanpui hma lawk … More Ramchhung/ Modi leh a kaihhruai Hindu sakhaw zuitute an len zel ang bawkin yoga zirtirtu pakhat a hlawk zual zel

AYUSH kalpuina ah dan dinglai zawmlohna a nasa

Damdawi supply theilo damdawi supply tir te, tender lova thil man tam lei te, pawisa dinhmun ziah dikloh te, OPD sak danah thil felhlel te vangin MLA rual an lungawi lo Kum 2013 April thla khan Mizoram Health and Family Welfare Department (H&FW) hnuaia AYUSH society chuan Rebecca Drug Centre, Zarkawt hnênah homoeopathic damdawi chi … More AYUSH kalpuina ah dan dinglai zawmlohna a nasa

GST hnuaiah damdawi, cement leh smartphone te tlawm zawk beisei

Mizoram sorkar chuan India pum huap a ruahman Goods and Services Tax (GST) tualchhunga hman ve anih theihna tur Mizoram Goods and Services Tax Bill pawm anih theih nan May 25 hian ni khat awh Assembly Session a ko a. He thu ziah lai hian engtin tak nge session ah MLA te’n ro an rel … More GST hnuaiah damdawi, cement leh smartphone te tlawm zawk beisei

Khawvel/ Muslim firfiak aia thihna thlen tam tu, US khua leh tui ni si, US sorkar do si te an pung zel

May ni 20, 2010 khan police officer Bill Evans chuan lirthei pakhat, West Memphis a kawngpui, Arkansas bul lawkah ding turin thu a pe a. Evans-a hriat lohvin he lirthei a chuang mi pahnih, Jerry Kane Jr. leh a fapa rawlthar Joseph Kane te chu ‘sovereign citizens’ an tih, eng sorkarna mah pawmlo a do … More Khawvel/ Muslim firfiak aia thihna thlen tam tu, US khua leh tui ni si, US sorkar do si te an pung zel

“NLUP thil tum nia sawi te zingah pakhatmah tihhlawhtlin a la awm lo”: CAG

Comptroller and Auditor General of India (CAG) chuan sorkar flagship program New Land Use Policy (NLUP) a zirchianna chu vawiin (May 25) khan State Assembly ah pharh a ni a, he zirchianna report tlangkawmnaah hian CAG chuan “NLUP thil tum nia sawi te zingah hian pakhatmah tihhlawhtlin a la awm lo” tiin a thil hmuhchhuah … More “NLUP thil tum nia sawi te zingah pakhatmah tihhlawhtlin a la awm lo”: CAG

Mizo Carbon Products phen ah company lem nia ngaih theih sang chuang

Sorkar hriatpui a subsidy cheng vbc 46 tling thelh insem tu company 1,070 zet chu sorkarin a hre lawi si lo Mizo Carbon Products chauh pawh a ni lo, central subsidy pekchhuah a nih dan hrim hrim ah hian  thil felhlel a awm ngei niin a lang. Central Young Mizo Association hmalakna avangin tunhnai hian … More Mizo Carbon Products phen ah company lem nia ngaih theih sang chuang

Sorkarin thu chhuah sual: arva nge vawk dinhmun derthawng ta zawk?

China rama arva-pul-hri (bird flu/avian influenza) a len avanga fimkhur tura sorkar thuchhuah-ah chuan Mizoram hmun hrang hrangah vawk natna hlauhawm ‘Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome’ (PRRS) a leng niin an chhuah chiam mai a. Animal Husbandry and Veterinary department mite an inpuhmawh nasa-in Directorate lamin Secretariat tihsualah an puh a, Secretariat lamin Directorate an … More Sorkarin thu chhuah sual: arva nge vawk dinhmun derthawng ta zawk?

DGP-in HPCD kahhlum police te hnena compensation pek danah inhnialna chhuak, an chhungte High Court ah zualko

MLA rual vengtu police pali, HPCD hel te’n Zokhawthiang daia an kahhlum tak chhungte sorkarin cheng nuai 10 theuh ex-gratia compensation a hlan chungchangah police hotu lu berin thil tihsual a nei niawm tak a ni: police thi ta te chhungte chu Gauhati High Court (Aizawl Bench) ah an zualko a, HC chuan police hotute … More DGP-in HPCD kahhlum police te hnena compensation pek danah inhnialna chhuak, an chhungte High Court ah zualko

Asia/ China-in Silk Road a sial thar leh, khawvelin ropui ti si, awm nuam chiah si lovin a thlir

Kashmir tlang chhip chung phairuamah chuan Pakistan sipai venna hnuaiah Chinese engineer te chuan ruahmanna an siam mek a, an ruahman ber chu Karakoram kawngpui tihchangtlun a ni a, hei hian India leh China inlaichinna-ah neuh neuh a siam nasa hle. China hian ‘Silk Road’ ruahmanna an tih mai hmangin lawngchawlh hmun, rel kawng leh … More Asia/ China-in Silk Road a sial thar leh, khawvelin ropui ti si, awm nuam chiah si lovin a thlir

Khawvel/ France President thar hnuaiah party candidate thlan dan dangdai

Indo thlawhna chak chi khalhtu hmeichhia, loneitu, zirtirtu leh hna neilo chenin he hna hi an dil a, an hmu. Hemite hi thla leh a French Parliament inthlan lo awm tura an President Emmanuel Macron-a puanzar hnuaia candidate nih tum 19,000 rual zing amite an ni. An inthlan campaign thu laimu ber chu political party … More Khawvel/ France President thar hnuaiah party candidate thlan dan dangdai

Rambuai Thu leh Hla/ Ramhnuaimi kum zawn in tam, tanpui ngen

Rambuai tirh atangin kum zabi chanve lai a lo liam ta. Khatih hunlai a thil thleng thenkhat te lehkhathawn chi hrang hrang hmangin kan han thlirlet e Ramhnuaimi in an tam thu a thlen, hotute hnenah tanpuina ngen D/123-89 To The Chief Commissioner, Northern Area. Ka pu, Khawngaih tak in ka manganna rawn sawi hi … More Rambuai Thu leh Hla/ Ramhnuaimi kum zawn in tam, tanpui ngen

Ruahsur nasa avangin hmun hrang hrangah chhiatna thleng nasa

Tunkar tira Mizoram hmun hrang hranga ruahsur nasa avang khan hmun hrang hrangah chhiatna a thleng a, leiminin in a hnawl avanga thi eng emaw zat an awm.   Lunglei District ah chhiatna nasa The Frontier Despatch (TFD) thu dawn danin Lunglei District-a Phairuangkaiah chuan June 13 zing dar 7 vel khan mitthi awmna in … More Ruahsur nasa avangin hmun hrang hrangah chhiatna thleng nasa